מסחרי

תחומי עיסוק

המשפט המסחרי 

המשפט המסחרי מייצג למעשה את כל צרכיו המשפטיים של כל גוף עסקי, מסחרי וכלכלי. 
משפט מסחרי הוא למעשה תת תחום בתוך המשפט האזרחי – המפגש בין רשויות המדינה לבין האזרח הפשוט. 
תת תחום זה מתייחס לאינספור סוגיות משפטיות חשובות הנוגעות למסחר ומשפט - את הנפוצות שבהן נכיר כאן.

להלן מספר הסוגיות המשפטיות המסחריות הנפוצות;

1. חוזי התקשרות

אחד הנושאים אליהם נדרש עורך דין מסחרי יותר מכל הוא ניסוח חוזי התקשרות. החוזים הללו יכולים להיות בין מעסיק לעובד, בין חברה לספק, בין קבלן לקבלן וכדומה. יש לחוזים כאלו חשיבות משפטית עצומה, משום שכל סעיף בהם – ובמיוחד הפרה שלהם – יכולים להתבטא בהשפעות כלכליות לטווח ארוך.

2. הסכמי סודיות

זהו למעשה תת נושא של תחום החוזים – הסכם שמבטיח שמירה על סודיות בין שני צדדים, אם אלו עובד ומעביד, שותפים, ספקים וכדומה. הפרה של הסכם הסודיות הזה עלול לעלות לאחד הצדדים בכסף רב, ולכן היא עלולה לגרור אחריה תביעות אזרחיות.

3. שותפות ופירוק שותפות

בעולם המסחרי נרקמות כמעט מידי יום שותפויות בין אנשים או בין גופים גדולים וחברות. גם השותפויות הללו דרושות התייחסות לסעיפים רבים ולסוגיות רגישות, שיגדירו את התנהגות שני הצדדים שנים רבות לאחר מכן. גם לפירוק של שותפות יש סוגיות משפטיות חשובות, אשר כלולות לרוב גם הן בחוזה השותפות.

4. הגנה על סימן מסחרי

משפט מסחרי מייחס חשיבות רבה לשמירה על סימנים מסחריים ועל זכויות הקניין של חברות, גופים ואנשים פרטיים. כך לדוגמא, על פי המשפט המסחרי בישראל ובמרבית המקומות בעולם, אין לשכפל מוצר של חברה מסוימת או להשתמש בסימן המסחרי שלה (לוגו) ללא אישור של בעליה.

5. התנהלות מול רשויות המס

סוגיית המיסים היא חלק בלתי נפרד מתחום זה. מהדיווח למס הכנסה, דרך הנהלת חשבונות והשימוש בשירותיו של רואה חשבון ועד מיסוי בינלאומי – הכל נכנס תחת הגדרות המשפט המסחרי בשראל. כל חברה שפועלת בישראל או שמנהלת הוצאות והכנסות בארץ, כפופה להגדרות אלו.

6. רישום ופירוק חברות

גם התהליך של הקמת חברה בע"מ והבקשה לפירוקה קבוע בחוקי המשפט המסחרי בישראל. שני התהליכים מלווים בלא מעט ביורוקרטיה, חלקם נקבעו במסגרת התַקַנות המסחריות. כל עורך דין המומחה בענייני משפט מסחרי ומעניק שירותים לחברות וגופים כלכליים, צריך להבין לעומק את ההגבלות והחוקים בהקשר זה.

7. זכיינות ורישיון לעסק

חוקי המשפט המסחרי מתייחסים גם לדרך בה ניתן להקים עסק מכל סוג שהוא - עסקים המתבססים על זכיינות, מכולת, עסק הפועל מהבית וחברות ענק. כך לדוגמא, זכיין חייב על פי חוק לנהל את העסק בדיוק על פי דרישות מספקת הזכיינות.

8. כינוס נכסים, הקפאת הליכים ועוד

המשפט המסחרי מתייחס כמובן גם לחלקים הפחות נעימים של ניהול עסק – כינוס נכסים, מימוש בטוחות, הקפאת הליכים, הוצאה לפועל וכדומה. עורך דין מסחרי במקרים כאלו הוא מצרך חשוב ובלתי נפרד מהעסק, ולעיתים הוא יהיה ההבדל בין זכייה להפסד במשפט.

באופן כללי, עולם העסקים הוא סבוך ומורכב, וכולל אינספור חוקים ותקנות שהאדם הפשוט לא מודע להם. 
אחת האפשרויות להתמודד עם מצבים מסוג זה הוא למנות לתפקיד המנכ"ל אדם בעל ידע בתחום. האפשרות השנייה היא לשכור את שירותיו של מומחה משפט מסחרי – עורך דין שילווה את החברה בכל צעד.

Share by: