קנאביס רפואי

תחומי עיסוק

    
מהו קנאביס?
קנאביס הוא צמח ממנו ניתן להפיק תערובת של תרכובות בעלות השפעות רפואיות מיטיבות. בדומה לזרעי הפרג, ענפי הערבה, עלי הקוקה ועוד צמחים שיש להם תכונות רפואיות, ליווה הקנאביס את האנושות עוד מקדמת דנא. הוא מופיע לראשונה בכתבים סיניים בני למעלה מ-4000 שנה ויש סימנים כי השתמשו בו בכל ארצות אגן הים התיכון וברפואה המצרית העתיקה.

מהו קנאביס רפואי ולמי הוא עשוי להועיל?
הקנאביס מוגדר כסם תחת פקודת הסמים המסוכנים. עם זאת, בשל סגולות רפואיות מסוימות, כמו הקלה על כאב ועידוד תיאבון, משרד הבריאות מאשר שימוש רפואי בקנאביס במקרים פרטניים. הקנאביס אינו מוגדר כתרופה ואינו נמצא בסל התרופות שקבע משרד הבריאות.
לקנאביס תיתכן השפעה מרגיעה ואפקט משכך כאבים. כאשר מדובר בכאבים כרוניים עם מרכיב עצבי, כמו אצל חולים עם כאבי פאנטום או נוירופטיה סוכרתית, עשוי הקנאביס להרגיע את הכאב ולשפר את התפקוד. הוא מרגיע את הכאב בשורה של מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית, דוגמת טרשת נפוצה, ALS ופרקינסון.
בנוסף גורם הקנאביס לתחושת רעב, דבר שהופך אותו לתרופה מועדפת במצבים של בחילות, ירידה בתיאבון וירידה קיצונית במשקל, מצבים אשר אופייניים לחולי סרטן שעוברים טיפולי כימותרפיה.
לקנאביס ישנה השפעה מיטיבה גם על מצבים פסיכיאטריים כמו תסמונת הלם קרב, במחלות של המעיים לרבות מחלת קרוהן ובמצבים של אסטמה קשה. הוא עוזר מאוד בתסמונות כאב דוגמת פיברומיאלגיה ומחלות שהוגדרו בעבר כ'תסמונות פונקציונאליות'.

מי עלול להינזק מקנאביס?
קיימים דיווחים על משתמשי קנאביס בגילאי העשרה שפיתחו תסמונת פסיכיאטרית דמוית סכיזופרניה. כול שימוש שלא למטרות רפואיות, ללא פקוח רופא, עלול לגרום לנזקים בריאותיים רבים ביניהם להתקפי פסיכוזה, בעיקר אצל צעירים.

איך משתמשים?
הניסיונות לבודד את החומר הפעיל ולתת אותו כטבלייה נכשלו עד כה. התפרחת של הצמח מספקת ככול הנראה מגוון חומרים פעילים שרק משילובם ניתן להפיק את מלוא התועלת. לפיכך, לפי שעה אין ברירה אלא לאייד ולשאוף, לחלוט ולשתות, לבשל ולאכול, לעשן ולשאוף לריאות, כשלכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות.

מי זכאי?
מכבי אינה הגורם המאשר את השימוש הרפואי בקנאביס. משרד הבריאות הינו הגורם היחיד שבסמכותו לאשר שימוש זה. הקנאביס הרפואי ניתן באמצעות ספקים רשמיים שקיבלו את אישור משרד הבריאות.
השימוש בקנאביס רפואי מאושר במקרים מסוימים כמו כאבים קשים, בדרך כלל על רקע אונקולוגי, מקרים קשים של מחלת קרוהנס (Crohn’s - מחלת מעיים דלקתית) ומספר התוויות רפואיות נוספות.

היכן
אצל ספק קנאביס רפואי שקיבל את אישור משרד הבריאות. במידה והטיפול בקנאביס יאושר, יישלח אל המטופל מכתב רשמי עם פרטי הספק.

תהליך קבלת רישיון שימוש לקנביס רפואי למטופל כולל את השלבים הבאים
תהליך קבלת האישור
לקבל אישור נדרשת המלצה מרופא כאב, גסטרואנטרולוג, אונקולוג, נוירולוג או כל רופא מומחה אחר שהטיפול בקנאביס ניתן בתחומו.
הרופא יעביר את ההמלצה ליו"ר הוועדה הרפואית המייעצת לקנאביס רפואי. היו"ר הוא הסמכות היחידה בישראל לאישור טיפול בקנאביס רפואי.

במידה ויאושר הטיפול, יישלח אל המטופל מכתב רשמי עם השם והכתובת של ספק הקנאביס שאליו יש לפנות.

1. הגשת המלצה לרישיון על ידי רופא מומחה
2. קליטת ההמלצה/בקשה ביק"ר
3. בחינת ההמלצה על פי הקריטריונים וההתוויות הרלוונטיים
4. החלטה לגבי אישור הבקשה או דחייתה
5. הנפקת רישיון 

הגשת הבקשה
בקשות לקבלת רישיון לשימוש בקנביס רפואי או בקשות לשינוי ברישיון קיים (שינויי מינון, השלמות של מסמכים רפואיים וכו') יש להגיש מרופא מומחה בתחום שממנו סובל המטופל. בקשות מרופא משפחה לא תאושרנה.

שלבי הגשת הבקשה
הרופא המומחה ימלא את הבקשה על גבי טופס מקוון על פי ההנחיות. 
הרופא ישלח את טופס הבקשה ליחידה באופן מקוון בהתאם להנחיות. 
הרופא המומחה יחתים את המטופל על הטופס המודפס, יחתום גם הוא ויצרף חותמת במקום המיועד לכך.
הרופא המומחה יעביר את הטופס ליחידה לקנביס רפואי על פי הפרטים הרשומים מטה, בצירוף המסמכים הנדרשים על פי נוהל רישיונות לשימוש בקנביס (נוהל 106) ומסמכים רלוונטיים נוספים, כמפורט מטה. הטיפול בפנייה יתחיל רק לאחר שיתקבלו ביחידה כל החומרים הנדרשים.

קליטת ההמלצה/בקשה ביק"ר  
לאחר קליטת הבקשה במערכת ובמידה שמולא בטופס מספר הטלפון הסלולרי של המטופל, יקבל המטופל מסרון (SMS) כאישור על קליטת הבקשה ביחידה. 

בחינת ההמלצה והבקשה לרישיון
עם קליטת הבקשה במערכת, מועברים המסמכים לעיון ובחינה של רופא בכיר בצוות הרפואי של הי"קר שהינו בעל הסמכת "מנהל" לפי פקודת הסמים המסוכנים ואשר בסמכותו להתיר שימוש בקנביס לשימוש רפואי. המנהל בוחן את הבקשה בהתאם למידע הרפואי שהוגש ועל פי ההתוויות הרפואיות המוכרות בנוהל רישיונות לשימוש בקנביס (נוהל 106). 
 
בקשה שתגיע ללא כל הפרטים הנדרשים כמפורט בנוהל זה, לא תינתן בה החלטה עד להשלמת הפרטים הנדרשים – וזאת לא יאוחר מ-3 חודשים מהגשת הבקשה הראשונית.
 
החלטה לגבי אישור הבקשה או דחייתה
ההחלטה בבקשה וכן החלטות ביניים ותכתובות תועברנה לרופא המטפל עם העתק למטופל, בהתאם לפרטים שיפורטו בבקשה.
 
ערעור על החלטת ה"מנהל" – פנייה לוועדת ערר
לאחר מיצוי הבחינה על ידי ה"מנהל", רשאי מטופל או רופא מטפל להגיש בכתב ערר על ההחלטה שניתנה בבקשה לוועדת הערר.
 
ועדת הערר מתכנסת אד-הוק כאשר מונחים לפתחה מספר תיקים לבחינתה. בכל מקרה, וגם אם לא מצטברים מספיק תיקים, מתכנסת ועדת הערר לפחות אחת לרבעון.
 
הנפקת רישיון קנביס לשימוש רפואי
לאחר קבלת אישור ה"מנהל" להנפקת רישיון לקנביס לשימוש רפואי למטופל, יונפק הרישיון ויועבר אל הספק.
הספק ייצור עם המטופל קשר לתיאום ההדרכה וההספקה. 


היחידה לקנביס לשימוש רפואי (היק"ר) 
היחידה לקנביס לשימוש רפואי (היק"ר) היא הגוף המוסמך במשרד הבריאות לבחינת בקשות ולהנפקת רישיונות לאחזקה, שימוש ומחקר בסם מסוכן על פי פקודת הסמים המסוכנים. 
היק"ר בוחנת את המלצות הרופאים לשימוש בקנביס למטרות רפואיות, בהתאם לנהלים שנקבעו. 

על הרופא המומחה הממליץ לעיין בנוהל רישיונות לשימוש בקנביס (נוהל 106) ולפעול על פי ההנחיות המלאות המופיעות בו.

* להגשת בקשה לקבלת רישיון שימוש למחקר בקנביס או הכולל מגע עם קנביס, יש לפעול על פי ההנחיות המופיעות באתר משרד הבריאות.      




                                                  הקנאביס הרפואי

                                              חוות גידול ריבוי ומיצוי 

בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש מפוקח בקנביס הרפואי , שימוש ההולך וגובר בזכות היותו בעל סגולות רבות בריפוי ושיכוך כאבים . בהתאם לשימוש הגובר, הולכת ומתעצבת ההסדרה החוקתית - באפריל 2013, הקימה ממשלת ישראלאת היחידה לקנביס רפואי (יק"ר) באגף הרוקחות שבמשרד הבריאות, יחידה שמשמשת כרגולטורית העיקרית בתחום זה.
משנת 2012 היקף השימוש בקנביס הרפואי הכפיל ושילש את עצמו והוא צפוי לגדול עוד בעתיד הקרוב, כיום מעל 30 אלף מטופלים בחודש. בנוסף לשימוש הגובר בכמות מחזיקי הרישיון, גובר מספר הרופאים המורשים למתן אישור רפואי לשימוש בקנביס הרפואי, בימים אלה מוסמכים עשרות רופאים ובטווח הארוך יוסמכו יותר מ-150 רופאים.
ההסדרה -בעוד שהקמת חווה לגידול קנביס רפואי מוכוונת להתיישבות העובדת (קיבוצים ומושבים וחקלאיים) בלבד, מפעל הייצור ובית מסחר דורשים קרקע לתעשייה. היתרון של ההתיישבות הינו בכך ,שיכולה להעמיד מבנה לייצור ולבית המסחר צמוד לחווה חקלאית ובכך ליצור יתרון והוזלת עלויות שמירה כפולות (מאות אלפי שקלים בשנה). 

ההסדרה פרקה את ענף הקנביס ל-5 חוליות
• חוות ריבוי
• חוות גידול
• מפעלים לייצור מוצרי קנביס
• בתי מסחר למוצרי קנביס
• בתי מרקחת
כל חוליה אמורה להתמקצע בתחומה וחייבת להתנהל כישות משפטית נפרדת.

                                     סגולותיו של הקנביס הרפואי

קנביס רפואי הינו תוצר של תהליך עיבוד של צמח הקנביס, כאשר החומר הפעיל בו, THC, ידוע כגורם שעשוי לסייע בטיפול במגוון מחלות ובעיות רפואיות בהן: הגברת התיאבון של חולי איידס ואנורקסיה, מניעת בחילות והקאות שנובעות מטיפולים הניתנים לחולי סרטן ועוד. כמו כן, בקנביס מצוי חומר פעיל נוסף, CBD, אשר מיוחסות לו השפעות אנטי דלקתיות, לרבות שיכוך כאבים לסובלים ממיגרנות, דלקות פרקים וכד'.
היקף השימוש בקנביס הרפואי בישראל
בשנים האחרונות, ניתן לחוש במגמת ההתגברות במתן הרישיונות לשימוש בקנביס לצרכים רפואיים ולפתיחת השוק. עד לשנת 2012, כ-9,000 חולים וחולות בישראל קיבלו קנביס רפואי, בעוד שכיום, קיימים בישראל יותר מ-30,000 בעלי רישיונות בתוקף לשימוש בקנביס רפואי. כיום ממוצע צריכת הקנביס הרפואי ע"י מטופל הינו גבוה מ-35 גרם לחודש.
הגדלת מספר הרופאים המורשים להנפקת מרשמים כאמור, עשויה לאפשר למספר מטופלים גדול בהרבה לרכוש קנביס רפואי בצורה חוקית, בהתאם לרגולציה הענפית. בהמשך, ניתן להניח כי ככל שמספר המטופלים תחול ירידה בצריכה הממוצעת למטופל, וזאת משתי סיבות עיקריות: המטופלים הקיימים נוטים לצרוך יותר קנביס וכן המטופלים הקיימים הינם בעלי בעיות רפואיות קשות יותר מהמטופלים הפוטנציאליים העתידיים.
 
                                           התמורות בשוק הקנביס

על פי התמורות בשוק הייצוא "עומד בפתח" וכי ככל שיקרה מוקדם יותר כך תוכל ישראל והשוק ליהנות מיתרון בעולם. יתרון אשר יבטיח הכנסות בגובה של כמה מיליארדי ש"ח (פרסום משרד האוצר). נכון להיום לא ניתן לייצא את תפרחות או רכיבים מצמח הקנביס כיוון שנכנסים לתכולת הסמים המסוכנים.
השוק, היזמים, המגדלים וכל מי משתלב בהסדרה בכל אחת מהחוליות מביא בחשבון כי הייצוא יפתח בטווח קצר, ההנחה הינה כי ביום פתיחת הייצוא סף הכניסה לשוק יהיה גבוה וכי מי שלא יבצע הכנות (הקמת חוה, מפעל ובית מסחר) יתקשה על לא יוכל להיכנס לשוק האמור.


Share by: